Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Opsiyon

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Obezite Cerrahisi Etkili Midir?

Obezite Cerrahisi Etkili Midir?

haber haber -
11 0

Obezite Cerrahisi Etkili Midir?

Kilo problemi dünya genelinde büyük bir sorundur. Kadın ve erkeklerin ortak sorunu olan bu problem tıp dünyasında yaşanan gelişmeler neticesinde kalıcı olarak giderilebilir. Obezite cerrahisi sayesinde fazla kilolardan kurtulmak ve hayal edilen fit görüntüye kavuşmak mümkündür.

Obezite Tedavisi İçin Ameliyat Çeşitleri

Günümüzde uygulanan üç farklı obezite cerrahisi teknikleri vardır. Duedunal switch, tüp mide ameliyatı ve gastrik bypass işlemleridir. Hastanın kilosu, yaşı, var olan metabolik rahatsızlıkları ve hastanenin sahip olduğu donanıma göre uygun teknik tercih edilir.

Obezite Ameliyatı Sonrası Bilinmesi Gerekenler

Ameliyat sonrası hızlı kilo vermeye bağlı üşümeler meydana gelebilir. Bu durum geçicidir. Beslen alışkanlığı düzenli hale getirilmez ise mide kapasitesi tekrar genişleyerek eski haline dönebilir. Mineral dengesinin değişmesine bağlı saç dökülmeleri artabilir.

Obezite Cerrahisi Ameliyatı Nasıl Etkili Oluyor?

Açlık hormonu mideden salgılanan bir hormon türüdür. Operasyon sonrasında küçülen mide nedeni ile salgılanan açlık hormonu miktarı azalır. Bu sayede hastanın öğün sayısı azalır ve hızlı bir şekilde kilo vermeye başlar.

Obezite Cerrahisi Sonrası Ne Kadar Sürede Ne Kadar Kilo Verilir?

Ameliyat sonrasında ortalama 40-50 kilo arası bir oranda kilo verilmesi beklenir. Ancak bu oran kişinin beslenme düzeni, yaşam tarzı ve spor hayatı gibi durumlar ile değişiklik gösterebilir.

Obezite Cerrahisi Sonrası Ne Zaman İşe Dönmek Mümkün?

Kullanılan aletlerin sahip olduğu teknolojik imkanlar nedeni ile obezite cerrahisi en konforlu şekilde gerçekleştirilir. Kişi ameliyattan 5 gün sonra iş ve sosyal yaşamına dönebilir.

Tüp Mide Ameliyatı Nedir?

Midenin büyük bir kısmının geri dönüşü olmayacak şekilde kesilmesi ve sindirim sistemine tekrar bağlanmasına tüp mide ameliyatı denir. Ameliyat esnasında mideye herhangi bir cisim yerleştirme işlemi yapılmaz. Ortalama 90 dakika gibi bir zaman alır. Genel anestezi ile uygulanır.

Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Mobid obez kategorisinde yer alan herkes için tüp mide ameliyatı uygulanabilir. Kontrolsüz diyabeti bulunan, kalp hastaları, ilerlemiş reflüsü olan, kanser ve ilerlemiş akciğer hastalığı olan kişiler için uygun bir operasyon değildir.

En Sık Hangi Mide Küçültme Ameliyatı Yapılıyor?

Obezite ile yapılan mücadele de en sık tercih edilen ameliyat tekniği tüp mide uygulamasıdır. Başarılı sonuçlarının olması ve hasta için en konforlu iyileşme sürecine sahip olması nedeni ile bu işlem tercih edilir. Ancak ilerlemiş vakalarda farklı obezite cerrahisi teknikleri kullanılması mümkündür.

Tüp Mide Ameliyatı Olanlar Ne Kadar Kilo Veriyor?

Ameliyat sonrası hastaların kilo verme oranı birbirinden farklıdır. Kilo hesaplaması yapılırken her hastanın kendi kilosu ve metabolizma hızı göz önüne alınır. 200 kiloya sahip olan bir hasta ile 150 kiloya sahip olan hastanın kilo verme oranı aynı değildir. Tüp mide sonrası uygulanan doktor kontrollerinin en önemli amacı kilo ölçümüdür.

Tüp Mide Ameliyatı Kaç Yaşına Kadar Yapılır?

Operasyon 65 yaş ve üzeri hastalar için tavsiye edilmez. Yaşın ilerlemesi ile hormon metabolizması yavaşlar ve vücudun tepkileri azalır. Bu nedenle 65 yaş ve üzeri hastalarda hem komplikasyon kontrolü hem de iyileşme süresi riskli olduğu için tüp mide ameliyatı yapılmaz.

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Nasıl Beslenilmeli?

Beslenme ve yaşam şeklinin düzenlenmesi en önemli iki kriterdir. İlk 10 gün sadece sıvı gıdalar sonrasında püre ile beslenmeye geçilir. Bir ayın sonunda hafif katı gıda beslenmesi tavsiye edilir. Hayvansal ve bitkisel proteinler yönünden zengin gıdalar kullanılmalıdır.

Beslenmenin yetersiz olduğu durum tespitinde vitamin ve mineral takviyesine başlanır. Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme ne kadar düzenli ve dikkatli olursa işlem başarılı olur.

İlgili Yazılar