Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Şemsi Kopuz “Devlet girdi maliyetlerini düşürmedikçe gıda fiyatları düşmez” dediği açıklama ile fiyatların düşebilmesi için girdi maliyetlerinin düşmesi gerektiğinin altını çizdi.
Gıda fiyatları başta olmak üzere ürün fiyatlarındaki yükselme tüketicilerin tepkilerini soysal medya ortamları başta olmak üzere her platformda yansıtmaya çalışıyorlar. Bu durum üzerine çözümün yanlış yerde arandığının altını çizen Kopuz fiyatların düşmesi için öncelikle girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğinin üzerinde durdu.
Fiyatların artmasındaki asıl nedenin maliyetlerdeki artış
Fiyat artışları ve uygulanan çözümlere yönelik bir basın açıklaması yapan TGDF Başkanı Şemsi Kopuz fiyatların artmasındaki asıl nedenin maliyetlerdeki artışın olduğu hal böyle iken üretici ve esnafa baskı yaparak fiyatların düşürülemeyeceği ve bu şekilde istenen çözüme ulaşılamayacağının altını çizdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri
Kopuz “Temel gıda ürünleri bazında rafa mal koyan işletmeler üzerinde oluşturulan baskının, gıda zincirinde telafisi mümkün olmayan zararları beraberinde getirdiğinin” bilinmesi gerektiğini vurguladı. “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine bakıldığında tarım ve gıda sektörü girdi maliyetlerinin son aylarda ciddi şekilde arttığının görüldüğünü” belirtti.
TUİK verilerine göre tarımdaki girdi fiyatlarında yüzde 15,35’lik bir artış olduğunun altını çizen Kopuz “Geçtiğimiz günlerde yayınlanan TÜİK Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Kasım 2020 verileri, gıdadaki fiyat artışının nedenini açık şekilde gözler önüne seriyor. Devletin resmi verilerine göre Kasım ayı itibarıyla 2020 yılında hayvan yemi, gübre, bina ve araç gereç bakım masrafları gibi kalemlerde toplamda %15,35’lik bir artış yaşandı.” diyerek üretim maliyetlerinin arttığını belirtti.
Araç Bakım Ücretleri Etkili
Tarımsal araçların bakım masraflarının da bir yıl içinde yüzde 36,69 oranında artış gösterdiğine vurgu yapan Kopuz “Traktör gibi tarımsal üretimde kullanılan makinelerin bakım masrafı yılın 11 ayında %36,69’luk artış gösterdi. Aynı dönemde hayvan yeminde yaşanan artış %23,37 düzeyinde, gübredeki fiyat artışı %16,66 düzeyinde oldu. Artışın Aralık ve Ocak aylarında da sürdüğü tahmin ediliyor. Bu artışlar doğrudan çiftçimizi, esnafımızı ve üreticimizi etkiliyor.” Dediği açıklama ile bu artışların çiftçimizi ve üreticimizi zor durumda bıraktığının altını çizdi.
Satışlar Azaldı Finansman Maliyetleri Arttı
Pandemi sürecinde satışların azalmasından dolayı finansman maliyetlerinin arttığına vurgu yapan Kopuz “Bunlar sadece girdi maliyetindeki artışlar. COVID-19 nedeniyle yaşanan satış daralmasının yarattığı finansman maliyeti başta olmak üzere; lojistik, depolama, işçilik, enerji, ambalaj, dağıtım gibi kalemlerde yaşanan artışlarla beraber; et, süt, ayçiçek yağı gibi temel gıda ürünlerinde toplam maliyet artışı %30’un bile üzerine çıktı.
Gıda fiyatlarının sabit kalmasını beklemek yanlış olur
Gıda üretiminin maliyeti bu oranda artarken gıda fiyatlarının sabit kalmasını beklemek yanlış olur. Son dönemde gıda işletmelerine yapılan baskınlar bu sorunu çözemez, sadece kamuoyunda oluşan fahiş fiyat ve haksız kazanç algısını körükler, tarım ve gıda sektörüne duyulan güveni sarsar.”