SON GELİŞME
--:--:--

Türkiye’nin Dijital Altyapısı İçin Dev Veri Merkezi Temeli 22 Temmuz’da Atılıyor

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Türkiye’nin Dijital Altyapısı İçin Dev Veri Merkezi Temeli 22 Temmuz’da Atılıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin dijital altyapısının bel kemiği olan TÜRKSAT’ın yeni bir veri merkezi projesini hayata geçireceğini duyurdu. Ankara’da inşa edilecek TÜRKSAT Gölbaşı Veri Merkezi, kritik bilgileri barındıran kurumların veri ve bulut hizmetleri ihtiyacını yerli yazılımlarla karşılayacak.

Bakan Uraloğlu, Gölbaşı Veri Merkezi’nin 35 bin 300 metrekarelik alanıyla Türkiye’nin en büyük veri merkezlerinden biri olacağını belirtti. Temel atma töreninin 22 Temmuz Çarşamba günü gerçekleştirileceği açıklandı.

Gölbaşı Veri Merkezi Kapasitesi ve Teknik Özellikleri

Yeni veri merkezinin 6 sistem salonu, 2 adet 20’şer kabinlik yüksek performans odası ve 6 bin 300 metrekare beyaz alana sahip olması planlanıyor. Tesis içerisinde ayrıca 200 kişi kapasiteli bir ofis alanı da yer alacak.

Bu yatırımla TÜRKSAT’ın mevcut veri merkezinin fiziksel kapasitesinin ilk fazda 3 kat, ikinci fazda ise 8 katın üzerinde artırılması hedefleniyor. Merkez, 33 megavolt-amper (MVA) kurulu güç kapasitesine sahip olacak ve enerji verimliliğinde LEED-Gold sertifikası ile veri merkezi standartlarında ‘Uptime Institute TIER-III’ ve TSE 50600 uyumluluğu taşıyacak.

Yapay Zeka ve Kamu Hizmetleri İçin Güçlü Altyapı

Merkez, yapay zeka uygulamaları, derin öğrenme, veri madenciliği, makine öğrenmesi gibi alanlarda veri analizi, işlenmesi, algoritmaların eğitimi, modelleme ve yüksek hızlı matematiksel hesaplamalar gibi hizmetler sunacak. Bu sayede Türkiye’nin en büyük kurum ve kuruluşlarının olağanüstü durumlarda dahi güvenli ve kesintisiz hizmet alması sağlanacak. Özellikle kamu hizmetleri amacıyla kullanılacak bu merkez, ülkenin en büyük veri merkezi olma özelliğini taşıyacak.

Düşük karbon salımı ve yüksek enerji verimliliğiyle çevreye duyarlı bir tesisin kazandırılması amaçlanıyor. Projenin bir diğer önemli hedefi ise kamu kaynaklarında verimliliği artırmak. Veri merkezi sayesinde kamu kurumlarının ayrı ayrı sistem odaları kurma, mükerrer donanım yatırımları yapma ve bakım-işletim maliyetlerine katlanma zorunluluğu ortadan kalkacak. Tüm veri ve bulut hizmetleri, e-Devlet Kapısı’nı kuran ve işleten TÜRKSAT güvencesiyle tek çatı altında toplanarak en üst düzeyde korunacak.

Benzer Haberler
Kolombiya Depremi Can Kaybı 294’e Yükseldi
Kolombiya Depremi Can Kaybı 294’e Yükseldi
Cumhurbaşkanı Erdoğan Şehit Aileleri ve Gazileri Külliye’de Ağırladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Şehit Aileleri ve Gazileri Külliye’de Ağırladı
Hamas İsrail’in Batı Şeria Yetki Devrini İlhak Adımı Olarak Nitelendirdi
Hamas İsrail’in Batı Şeria Yetki Devrini İlhak Adımı Olarak Nitelendirdi
Kentsel Dönüşüm Destekleri Genişletildi: Hibe, Kredi ve Muafiyetler 2026’ya Uzatıldı
Kentsel Dönüşüm Destekleri Genişletildi: Hibe, Kredi ve Muafiyetler 2026’ya Uzatıldı
Yunanistan’da Yeni Orman Yangınları Çıktı Tahliyeler Başladı
Yunanistan’da Yeni Orman Yangınları Çıktı Tahliyeler Başladı
İletişim Başkanlığı Mekke Anlaşması İçin Tanıtım Kampanyası Başlattı
İletişim Başkanlığı Mekke Anlaşması İçin Tanıtım Kampanyası Başlattı
Haberin Doğru Adresi
Haber Opsiyon

Reklam & İşbirliği : [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları HABER OPSİYON saklıdır. Seobaz Haber Teması