S&P Global Ratings’in Türkiye ekonomisine yönelik analizine göre, hanehalkının Türk lirasına duyduğu güvenin dirençli yapısı ve döviz talebindeki azalma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) döviz rezervlerini kısmen yeniden oluşturmasını sağladı. Hanehalkı TL’ye olan güvenini yıl boyunca sürdürürken, Eylül itibarıyla döviz mevduatlarının toplam mevduat içindeki payı yüzde 38,7 seviyesinde sabit kaldı.
S&P Global Ratings, Eylül’de başlayan fon soruşturması ve bazı yatırım fonlarının tasfiyesinin etkilerinin sınırlı kaldığını belirtti. Zorunlu varlık satışları hisse senedi piyasasında sert bir düzeltmeye ve yaklaşık 18 milyar dolarlık fonun tasfiyesine yol açsa da, TCMB’nin hızlı likidite sağlaması ve ayrıştırıcı önlemler finansal bulaşmayı engelledi.
Fon çıkışlarının büyük ölçüde TL cinsinden banka mevduatlarına yönelmesi, TL’ye yönelik daha geniş çaplı bir güven kaybının tetiklenmediğine işaret ediyor. Analize göre, Orta Doğu’daki savaş sonrası enerji fiyat şokunun Türkiye enflasyonuna yukarı yönlü baskı yapabileceği öngörülüyor. Enflasyonun bu yıl ortalama yüzde 30,9, 2027’de ise yüzde 21,7 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
S&P Global Ratings’in Türkiye ekonomisi için belirlediği “durağan” görünüm, yetkililerin sıkı para ve ücret politikalarını sürdürmesi ve döviz rezervlerini daha fazla tüketmemesi varsayımına dayanıyor. Bu çerçevede, Türkiye ekonomisinin devam eden enerji fiyat şokunu atlatabileceği değerlendiriliyor. Büyümenin bu yıl yüzde 3 düzeyinde gerçekleşmesi beklenirken, bu oran geçen yılki yüzde 3,7’nin altında kalıyor. Orta Doğu’daki savaş nedeniyle bu yıla ilişkin büyüme beklentisi, kurumun önceki tahminlerinin 0,4 puan altında revize edildi. Ekonomik büyümenin 2027’de yüzde 3,7’ye ulaşması öngörülüyor.
Geçen yıl GSYH’nin yüzde 2,6’sı düzeyinde gerçekleşen bütçe açığının bu yıl yüzde 3’e yaklaşması, kamu borcunun GSYH’ye oranının ise yüzde 30’un altında kalması bekleniyor. S&P Global Ratings, Nisan’daki son değerlendirmesinde Türkiye’nin kredi notunu “BB-/B” olarak teyit etmiş ve not görünümünü “durağan” olarak korumuştu.
Reklam & İşbirliği : [email protected]