Irak basını, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı Zeydi’nin Ankara ziyaretine ve bu kapsamda imzalanan mutabakat zaptlarına geniş yer ayırdı. Haberlerde, Kalkınma Yolu Projesi’nin hayata geçirilmesi ve iki ülke arasındaki ekonomik ile stratejik iş birliğinin geliştirilmesi, ziyaretin en önemli kazanımları arasında gösterildi.
Irak medyasında çıkan haber ve yorumlar, Türkiye ile Irak arasındaki anlaşmaların ve Kalkınma Yolu Projesi için atılan adımların ülkenin geleceği açısından kritik olduğunu vurguladı. Gazeteler, projenin Irak ekonomisi için can damarı niteliğinde olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Zeydi’nin ortak basın toplantısı sırasında Irak Ulaştırma Bakanı’nın Kalkınma Yolu Projesi anlaşmasını imzalamaması, bazı medya kuruluşlarında tartışma konusu oldu.
Bağdat merkezli Nina gazetesi, “Kalkınma Yolu Projesi hayata geçirilmeli” başlığıyla yayımladığı haberde, projenin Irak’ın çıkarlarına hizmet edeceğini ve ülke ekonomisi için hayati önem taşıdığını yazdı. Sabah gazetesi de Zeydi’nin Ankara ziyaretini ele alarak stratejik iş birliği ve Kalkınma Yolu Projesi’ne odaklandı. Gazete, yaklaşık 1200 kilometre uzunluğundaki projenin Irak’ın güneyindeki Büyük Fav Limanı’nı Türkiye sınırına bağlayarak ülkeyi Körfez ile Avrupa arasında önemli bir ticaret ve ulaştırma koridoruna dönüştüreceğini aktardı. Projenin demir yolu hattı ve otoyol inşasıyla Irak’ı Türkiye ve Avrupa’ya bağlayarak dünyaya açılmasını sağlayacağı vurgulandı.
Zevra gazetesi, Irak Başbakanı Ali Falih Zeydi’nin ziyaretle ilgili basına yaptığı açıklamaları sayfalarına taşıdı. Zeydi, Türkiye’nin gelişmiş sanayi, enerji ve altyapısına, stratejik konumuna ve geniş deneyimine dikkat çekerek, bu potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Sada gazetesi, “Irak yeni ve stratejik ilişkilere gidiyor” başlığını kullanarak, Türkiye ile yapılan ekonomik ve stratejik anlaşmaların Irak’ı Orta Doğu’da yeni bir konuma taşıyacağını belirtti. Gazete, uzun yıllar süren savaş ve iç çatışmaların ardından Irak için ekonomik, ticari, yatırım, güvenlik ve askeri iş birliği alanlarındaki bu anlaşmaların büyük önem taşıdığını kaydetti.
Savt el-Kalem gazetesi, Hükümet Sözcüsü Haydar el-Abudi’nin açıklamalarına dayanarak, stratejik iş birliği anlaşmalarının Irak’ı uluslararası konuma taşıyacağını yazdı. Gazete, ekonomik, ticari, yatırım, güvenlik ve askeri iş birliği konularını içeren anlaşmaların Irak’ı bölgede güçlü kılacak bir başlangıç olduğunu değerlendirdi. Irak’ın kendi bölgesinde güçlü olmaya ihtiyacı olduğunu ve komşularla en iyi ilişkilerin uzun vadeli stratejik anlaşmalarla kurulacağını vurguladı.
Reklam & İşbirliği : [email protected]