Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Opsiyon

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Spor
  4. »
  5. Gökbel Yağlı Güreşleri

Gökbel Yağlı Güreşleri

haber haber -
12 0

Antalya’nın Alanya ilçesindeki Gökbel yaylasında bu yıl 16’ncısı düzenlenen ve UNESCO’nun somut olmayan kültürel miras listesine alınan Gökbel yağlı güreş festivalinin ikinci günü mücadeleyle başlıyor. Tarihi Kırkpınar Güreşlerinin intikamı olarak bilinen Gökbel Yağlı Güreşleri, 45’i baş güreşçisi olmak üzere 800’den fazla sporcunun yer aldığı özel bir meydanda el ele tutuşacak. 2005 yılından bu yana düzenlenen şenliklerin pandemi hiltonbet giriş  nedeniyle iki yıl boyunca yapılamadığını ifade eden Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, asırlık sporu yaşatmak ve insanların keyifli vakit geçirmesini istediklerini söyledi.

Gökbel Yağlı Güreşlerinin Kırkpınar’ın intikamı olduğunu vurgulayan Başkan Yücel, “Biliyorsunuz bugün burada zorlu bir mücadele olacak. Neredeyse Kırkpınar’ın intikam çizgisinde. Gökbel yağlı güreşimiz artık UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde. Kırkpınar’dan sonra Gökbel Yağlı Güreşleri var. Ata sporlarımız için ne kadar önemli olduğumuzu ve aynı zamanda onlarla gurur duyduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Sporseverleri Gökbel Yağlı Güreş sahasına bekliyorum.

Yağlı güreş, geleneksel bir Türk sporudur. Güreşçiler vücutlarındaki yağ ile güreştikleri için bu ismi almıştır. Bu, “ Er Meydanı ” olarak bilinen alanlarda yapılır.

Güreşçiler vücutlarındaki yağ nedeniyle ayakta durmakta zorlandıkları için bu çok güç ve kontrol gerektiren bir spordur.

 

Yağlı güreş Mısır’da ortaya çıktı. Deniz ticareti yoluyla Avrupa ve Balkanlar’a sevk edildi. Özellikle  düğün törenleri gibi büyük toprak sahiplerinin pehlivanlarının daveti ile başlamıştır. Türklerin MÖ 4. yy’dan beri mücadele ettikleri bilinmektedir. Doğanın yenilenmesini kutlamak için her zaman güreş maçları, düğünler ve ilkbaharda zaferler düzenlenir. Osmanlı İmparatorluğu’nda karakucak ve yağlı güreş yaygındı ve devlet kontrolü ve himayesi altındaydı. Pek çok yerde tekkeler kurulmuş ve şeyhler olarak bilinen köklü ünlü pehlivanlar bu işin bakımını üstlenmişlerdir.

İlgili Yazılar