Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Opsiyon

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Kriptoya karşı adım

Kriptoya karşı adım

haber haber -
10 0

Wikimedia Vakfı, 10 Ocak – 12 Nisan tarihleri ​​arasında kripto para bağışlarını kabul etmeyi bırakıp bırakmayacağını soran bir topluluk anketi düzenledi. Bitcoin gibi madencilik yapılarak (proof-of-work) çıkarılan kripto para birimleri baskısı, pes etme belirtisi göstermiyor.

Wikimedia Vakfı’nın son anketi, kripto ile bağış konusunun ne kadar kabul edilebilir olduğunu sorguladı. Ankete oy veren 326 Wikipedia üyesinden yüzde 71’i platformda kripto bağışının yasaklanması istedi. Wikipedia yöneticileri ise bu durumu değerlendireceklerini aktardı.

Geçen hafta Mozilla, yüksek enerji kullanımını gerekçe göstererek bağışlar için proof-of-work kripto para birimlerini kabul etmeyeceğini duyurdu. Yalnızca daha az enerji tüketen proof-of-stake kripto para birimlerine izin verecek. Wikimedia Vakfı’nın da buna benzer bir hamle atabileceği düşünülüyor.

“Bu sonuçlar, (kripto bağışına karşı olan) genel topluluk desteğini göstermektedir. Bu nedenle Wikimedia topluluğu, Wikimedia Vakfı’nın kripto para birimi bağışlarını kabul etmeyi bırakmasını talep ediyor.”

Wikimedia Vakfı 2014 yılında Bitcoin’i kabul etmeye başladı ve ilginç bir şekilde ilk hafta 140 bin dolar topladı. Wikimedia, 2021 gelirinin yüzde 1’inden azını (347 bağışçıdan 130 bin dolar) kripto bağışı olarak aldığını bildirdi. Ancak Wikimedia Vakfı’ndan Julia Brungs “kripto paraları hiçbir zaman saklamadıklarını” söyledi.

Birçok kripto para eleştirmeni, dijital para birimlerini ve destek ağlarını oluşturmak için kullanılan enerjiye işaret ediyor. Ancak kripto paralar, Rusya’nın işgaline karşı Ukrayna’ya bile yardımcı olmayı başardı.

Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakan Yardımcısı Alex Bornyakov, “Kripto, kullanım kolaylığı sayesinde gerçek bir cankurtaran olduğunu kanıtladı” ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Yazılar