Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Opsiyon

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. ERDAL CAN ALKOÇLAR: NFT’NİN ASIL POTANSiYELi BİLİMSEL TEKNİK ALANLARDA

ERDAL CAN ALKOÇLAR: NFT’NİN ASIL POTANSiYELi BİLİMSEL TEKNİK ALANLARDA

haber haber -
60 0

 

 

 

 

Dijital bir varlığın benzersiz olduğunu ve bu nedenle birbirinin yerine geçemeyeceğini onaylayan, blok zinciri adı verilen bir dijital defterde depolanan veri birim türü olan NFT’ ler son zamanlarda özellikle sanat piyasasında büyük rağbet görmekte. Sanat eserleri, fotoğraflar, videolar, ses ve diğer dijital dosya türleri gibi öğeleri temsil etmek için kullanılabilen NFT ler, taklit edilemez blokzincir yapıları ve dijital teyit edilebilirlikleri mutlak yapılarından özellikle sanat piyasasının ticari geleneklerini kökünden değiştirebilecek özelliklere sahip.

 

 TBY Holding Inıvasyon Direktörü Erdal Can Alkoçlar ve Bilişim Direktörü Abdullah Mazlum yaptıkları müşterek açıklamada NFT (Non-Fungible Token) uygulamalarının asıl potansiyel barındırdığı alanın bilimsel çalışmalar ve mühendislik projeleri olduğu görüşünü savundular.

 

Ülkemizde çok sayıda patentlenebilir ilaç, mühendislik projeleri ve teknik tasarımlar olduğunu vurgulayan

Erdal Can Alkoçlar :” Hükümetimizin çıkarmış olduğu 6750 No. lu Taşınır Rehin Kanunu sayesinde daha önce banka teminatı olarak kabul görmeyen çoğu menkul değerin ( ham stoklar, patentler, marka tescilleri gibi bilimum fikri haklar, zirai ürün stokları , tarım makineleri ) öncelikli teminat olarak kabul görmesinin önü açıldı ve çok sayıda eşzamanlı örnek oluştu. Teknik NFT diyebileceğimiz yeni bir konseptle özellikle ilaç ve savunma projelerinin patentleri, enerji projeleri ve daha bunun gibi birçok birbirinden yüksek potansiyelli fikri değer kendi kendini fonlayabilen dijital menkullere dönüşebilir. Böylece birbirinden değerli beyinlerimiz , mucitlerimiz yatırımcı ya da kredi arayışına girme gereği duymadan , üçüncü gerçek ya da tüzel kişilere borçlanmadan projelerini kendileri finanse edebilirler.” dedi.

 

 

Özellikle sanat konseptli NFT borsalarının sayısının ve bu borsaların hacimlerinin seri şekilde arttığına dikkat çeken Alkoçlar :”Ülkemizin beyin potansiyeli ve gençlerimizin blokzincir kültürüne aşinalığı teknik NFT projelerine çok hızlı adapte olmamızı sağlayacaktır. Ülkemizde halihazırda varolan çok sayıda yerli patentli buluş ve tescillenebilir mühendislik projeleri Teknik NFT alanında öncülük eden ülkelerin başında gelmemizi sağlayabilir. Yine aynı potansiyel sayesinde Türkiye’ nin ekonomisine ciddi ve emsalsiz borç yükü oluşturmayan finansman sağlanması mümkün olabilir.” diye belirtti. Başta değerli iş insanları Adrian Cherniske, Ülkü Alkoçlar ve Zeki Alkoçlar olmak üzere çok sayıda kıymetli yatırımcının desteğiyle tamamen yerli teknik NFT projelerine hizmet  verecek bir borsa kurma sürecinde de olduklarını belirten Alkoçlar ve Mazlum, ülkemizin dijital yatırımlar için hızla bir cazibe merkezi olma yolunda ilerlediğini belirttiler.

İlgili Yazılar