Faizsiz Ev ve Araba Edindirme Şirketlerine Yasa Teklifi meclise sunuldu. Ev yada araba almak isteyip de birikimi olmayan bankadan da faiz ile kredi çekip borca girmek istemeyen vatandaşların tercih ettiği faizsiz ev ve araba edindirme şirketlerine yasal düzenleme geliyor. Sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin sermaye yeterliği başta olmak üzere sorunları ve bu şirketlerin denetim altına alınmasını öngören kanun teklifi TBMM başkanlığına sunuldu.
Faizsiz Ev ve Araba Almak
Konut başta olmak üzere araba alımlarında sermaye birikimi oluşturmak için kurulan faizsiz finansman şirketleri son zamanlarda sayılarını hızla çoğalttılar. Faizsiz ev ve araba almak için faaliyet gösteren bu şirketlerin sayılarının artış göstermesine paralel olarak üye sayıları da her geçen gün arttı. Sektörde 20-30 yıldır faaliyet gösteren eski şirketlerin olduğu gibi irili ufaklı yeni yeni şirketlerde kuruldu, kurulmaya devam ediyor. Sektörde yer alan şirketler halkın faizsiz ev ve araba alma ihtiyaçlarına çözüm oluyorlar.
Sermaye 100 Milyon TL Olacak
Meclise sunulan yasa teklifinin içerisinde sermaye yeterliğinden tutunda denetimlere kadar 23 maddeli bir düzenleme yer alıyor. Sunulan teklifine göre sermaye yeterliliği ve denetim öncelikli olacak, şirketlerin sermayesinin en az 100 milyon TL olması gerekecek. BDDK her sene bu sermaye miktarını yeniden belirleme yetkisine sahip olacak. Toplanan paralar faaliyet alanı dışında kullanılamayacak. Ayrıca toplanan paralar ile sadece yurt içinde faaliyet yapılabilinecek bu paralar ana faaliyet konularının içinde olsa bile yurtdışından yapılan alımların finansmanında kullanılamayacak.
BDDK’nın İznine Tabi Olacak
Sunulan kanun teklifinde yer alan maddelere göre bölünme, birleşme ve tasfiye süreçleri BDDK’nın iznine bağlanarak tasarruf sahiplerinin korunması amaçlanıyor. Kanun teklifinde sözleşmelerle de alakalı maddeler yer alıyor. Sözleşme imzalandıktan sonra 14 gün içinde müşteri isterse herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden caya bilecek. Yine tasarruf sahibine sözleşme bitiş süresi boyunca fesih hakkı tanınıyor.
İnternet Sitelerine Erişim Engeli
Meclise sunulan kanun teklifinde cezalar ve yaptırımlarla da alakalı düzenlemeler var. Sektörde faaliyet gösterecek bütün şirketlerin izin alması gerekiyor, izinsiz faaliyet yapan şirketlerin internet sitelerine erişim engeli uygulanacak. Müşteriler isterlerse tasarruflarını çekebilecek, çekmek isteyen müşterilere tasarruflarını ödemeyenler hakkında da hapis ve para cezası uygulanacak.
6 Aylık Süre Verilecek
Meclise sunulan kanun yürürlüğü girdikten sonra sektör içinde faaliyet gösteren şirketlere kanunlara uygun hale gelmeleri için 6 ay süre verilecek, bu 6 aylık süre zarfında şirketler sermaye yeterliğinden tutunda diğer eksikliklerini tamamlayarak faaliyetlerine devam edebilecekler. Tamamlamayan şirketlerin faaliyetlerine izin verilmeyecek.
50’ye Yakın Şirket Faaliyette
Sektörde şuan irili ufaklı 50’ye yakın şirket faaliyet gösteriyor. Meclise sunulan kanun yasalaşırsa sermaye şartından dolayı bu şirketlerin 5 milyara yakın para bulmaları ve sermayelerini güçlendirmeleri istenecek. Kanun yasalaştığında faaliyet gösteren şirketler arasında birleşme ve satın almaların yaşanacağı tahmin ediliyor.
250 Bin Tasarrufçu Var
Sektörde faaliyet gösteren irili ufaklı faizsiz finans şirketlerinin toplam müşteri sayısının 250 bin civarı olduğu bunun 200 bin kadarının büyüklükte ilk 5’de olan şirketlerin müşterileri olduğu tahmin ediliyor. Geriye kalan 50 bin tasarruf sahibi için 45 kuruluşun müşterileri arasında. Müşteri sayısından da anlaşılacağı gibi kanun yasalaşırsa sermaye yeterliğinden dolayı sektördeki hacimce küçük şirketlerin birleşeceği ya da faizsiz finans sektörüne girmeyi düşünen kuruluşlar tarafından satın alınacağı tahmin ediliyor. Kamu bankalarının ya da özel bankaların bünyesinde kurulan faizsiz katılım bankaları ile körfez sermayesinin sektör şirketlerini satın alacağı öngörülüyor. Bu bağlamda da faizsiz finans sektörüne ılımlı bakan körfez sermayesinin bu alanda yatırımlar yapmak için sektördeki şirketleri satın alacağı tahmin ediliyor.
Sektörün 10 Katına Yakın Büyüyeceği Tahmin Ediliyor
Meclise sunulan kanun teklifi ile faizsiz finans sistemini BDDK’nın denetimi altına alınırken sektör şirketlerinin güçlü sermaye yapıları ile daha aktif ve daha güvenilir olması hedefleniyor. Bu düzenleme ile sektörün hacminin 10 katına yakın gelişeceği, faizsiz ev ve araba alım yapanların tasarruflarını daha güvenli değerlendireceği bir yapı oluşacağı öngörülüyor.
BDDK internet sitesi
İstanbul Havalimanı Avrupa’da En Çok Yolcu Taşınan Havaalanı Oldu