Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Opsiyon

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Zeytinyağı Pazarı 10 Yılda 20 Milyar Dolara Çıkacak

Zeytinyağı Pazarı 10 Yılda 20 Milyar Dolara Çıkacak

haber haber -
11 0

Zeytinyağı Pazarı 10 Yılda 20 Milyar Dolara Çıkacak. Zeytinyağı pazarı şuan 3 milyon ton tüketim seviyesinde bulunuyor. Bu tüketimin her geçen gün artması beklendiği sektörde 10 yıl içinde 20 milyar dolar seviyesine çıkması öngörülüyor. Zeytinyağı üretiminde 4’ncü sırada yer alan Türkiye tüketim sıralamasında da 4’ncü sırada yer alıyor.

Dünya geneli sağlıklı ve doğal beslenme bilinci artıkça ve refah seviyesi yükseldikçe zeytinyağı tüketimi katlanarak artış gösteriyor. Özellikle Asya ülkeleri başta olmak üzere Çin ve Hindistan’da zeytinyağı tüketimi her geçen gün artıyor. Türkiye zeytinyağı piyasasında önemli bir aktör olarak yer alıyor.

Zeytinyağı Üreten Ülkelerin Temsilcileri Katıldı

Stratejik analist Juan Vilar’ın yapmış olduğu sunuma önde gelen zeytin üreticisi ülke temsilcileri katıldı. Yapılan bu sunum ile sektörün bugünü ve geleceği hakkında öngörülerde bulunan Vilar zeytinyağı üretim lideri olan İspanya’nın 2020-21 yılı döneminde 1.63 milyon ton üretim gerçekleştireceği öngörüsünde bulunarak onu 270 bin ton ile İtalya’nın takip edeceğini 3’ncü sırada yer alacak ülke olan Yunanistan’ın ise 240 bin ton üretim gerçekleştireceğinin altını çizerken 180 bin ton üretim ile Türkiye’nin 4’ncü sırada yer alacağının öngörüldüğünü belirtti.

AB Ülkeleri Tüketimde Lider

Üretimde İspanya kendisini takip eden ülkelerin kat ve kat üstünde üretim yapacağının buna bağlı olarak tüketim sıralamasında ise en çok tüketimin 1.7 milyon ton ile AB ülkelerinde olacağını öngördüklerini bunu 573 bin ton ile Amerika’nın takip edeceğini belirtti.

ABD Zeytinyağında Dışa Bağımlı

Dünya tüketimin yarıdan fazlasını gerçekleştiren ülkeler ise İspanya, İtalya, ABD ve Türkiye olduğunu belirtiliyor. Bu ülkeler arasında İspanya, İtalya ve Türkiye belli oranda zeytinyağı üretimi gerçekleştirirken Amerika’nın hiç üretim yapmamasından dolayı %100 dışa bağımlı olduğunun altı çiziliyor.

Türkiye’nin Hedefi ABD Pazarı

Türkiye’nin hedefinin ABD pazarı olduğu belirtilirken zaten bu hedef dahilinde ABD’ye ihracatın yapıldığı ihracat oranlarının artırılması için çalışıldığı vurgulandı. ABD’nin yanı sıra diğer ülkeler ise Suudi Arabistan, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Avustralya, İsrail, Kanada ve Brezilya olarak görülüyor.

Türkiye’de 2019/2020 sezonunda yılında üretilen 1 milyon 110 bin ton zeytinden yaklaşık 225 bin ton zeytinyağı elde edildi. Bir litre zeytinyağı yaklaşık 5 kg yağlık zeytin işlenerek elde edilmektedir.

Zeytinyağı türleri

  • Natürel Sızma,
  • Riviera ve
  • Rafine zeytinyağı

Zeytinyağı Üreten Ülkeler (2019/2020 Sezonu)

  1. İspanya
  2. İtalya
  3. Yunanistan
  4. Türkiye
  5. Tunus

yıllara göre zeytinyağı üretimleri

 

Kaynak: tarimorman.gov.tr

İlgili Yazılar